Πώς έγινε η Εσθονία παγκόσμιος πρωταθλητής της τεχνολογίας (Άρθρο)

Όταν η Εσθονία επανέκτησε την ανεξαρτησία της το 1991, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, λιγότερο από το ήμισυ του πληθυσμού της είχε τηλεφωνική γραμμή και η μόνη ανεξάρτητη σύνδεσή της με τον έξω κόσμο ήταν ένα φινλανδικό κινητό τηλέφωνο κρυμμένο στον κήπο του υπουργού Εξωτερικών. Δύο δεκαετίες αργότερα, είναι ένας παγκόσμιος πρωταθλητής στην τεχνολογία. Εσθονοί κομπιουτεράδες ανέπτυξαν τον κώδικα πίσω από το Skype και το Kazaa (ένα από τα πρώτα δίκτυα file-sharing). Το 2007 έγινε η πρώτη χώρα που διοργάνωσε την ψηφοφορία μέσω διαδικτύου σε γενικές εκλογές. Οι ευρυζωνικές της ταχύτητες είναι από τις πιο υψηλές στον κόσμο και κατέχει το ρεκόρ για τη δημιουργία νεοσύστατων εταιρειών (startups) ανά κεφαλή πληθυσμού. Οι 1.300.000 πολίτες της πληρώνουν για χώρους στάθμευσης με τα κινητά τους τηλέφωνα και έχουν τα αρχεία υγείας τους αποθηκευμένα στο ψηφιακό Cloud. Το 95% των Εσθονών συμπληρώνουν την ετήσια φορολογική τους δήλωση μέσω διαδικτύου, μια διαδικασία που διαρκεί περίπου πέντε λεπτά. Πώς αυτό το κράτος, το μικρότερο της Βαλτικής, ανέπτυξε μια τέτοια ισχυρή τεχνολογική κουλτούρα;

Τα θεμέλια τέθηκαν το 1992, όταν ο Mart Laar, ο τότε πρωθυπουργός της Εσθονίας, έδωσε το φιλί της ζωής στην απολιθωμένη οικονομία της χώρας. Σε λιγότερο από δύο χρόνια, η νεαρή κυβέρνησή του (μέσος όρος ηλικίας 35) έφερε στην Εσθονία ένα απλουστευμένο φορολογικό σύστημα, ελεύθερο εμπόριο, σταθερό νόμισμα και ιδιωτικοποιήσεις. Νέες επιχειρήσεις μπορούσαν να εγγραφούν ομαλά και χωρίς καθυστερήσεις, ένα σημαντικό κίνητρο για τους κομπιουτεράδες που βρίσκονταν σε θέση αναμονής. Με απονευρωμένες κρατικές δομές, κληρονομιά της σοβιετικής εποχής, η νέα πολιτική τάξη ξεκίνησε με καθαρό μητρώο. Όταν η γειτονική Φινλανδία αποφάσισε να στραφεί προς τις ψηφιακές τηλεπικοινωνίες, πρόσφερε στην Εσθονία το απαρχαιωμένο αναλογικό τηλεφωνικό της σύστημα δωρεάν. Η Εσθονία αρνήθηκε την πρόταση και έστησε το δικό της ψηφιακό σύστημα. Με τον ίδιο τρόπο, η χώρα πήγε από το να μην έχει καθόλου κτηματολόγιο στη δημιουργία ενός πλήρως ψηφιακού κτηματολογίου απαλλαγμένου από χαρτούρα (paperless). «Απλώς παρακάμψαμε μερικά πράγματα… ο Mosaic [το πρώτο δημοφιλές πρόγραμμα περιήγησης (web browser)] είχε μόλις κυκλοφορήσει και όλοι το χρησιμοποιούσαν επί ίσοις όροις», αναπολεί ο Πρόεδρος Toomas Hendrik Ilves. Απαλλαγμένοι από τα βαρίδια απαρχαιωμένων τεχνολογιών, οι νέοι υπουργοί της χώρας έριξαν το βάρος στο διαδίκτυο.

Ακολούθησε ένα εθνικό σχέδιο εξοπλισμού των σχολικών αιθουσών με υπολογιστές και μέχρι το 1998 όλα τα σχολεία ήταν ενωμένα με το διαδίκτυο. Το 2000 η κυβέρνηση κήρυξε την πρόσβαση στο διαδίκτυο ανθρώπινο δικαίωμα και το διαδίκτυο εξαπλώθηκε παντού ακόμα και στα παιδικά παιχνίδια. Το δωρεάν Wi-Fi έγινε πλέον κάτι συνηθισμένο. Οι λαστιχένιες σφραγίδες, οι λαδόκολλες και οι μεγάλες ουρές αναμονής έδωσαν τη θέση τους στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση (e-Government). Ο ιδιωτικός τομέας ακολούθησε: η πώληση του Skype στο eBay το 2005 προς 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια, δημιούργησε μια νέα κατηγορία Εσθονών επενδυτών, οι οποίοι κέρδισαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τις μετοχές τους και επένδυσαν σωστά την εμπειρία και τα κέρδη τους στην οικονομία της χώρας. Σήμερα η Tehnopol, ένα επιχειρηματικό κέντρο στο Ταλίν, μια πολύ ζωντανή πρωτεύουσα, στεγάζει περισσότερες από 150 εταιρείες τεχνολογίας. Λόγω του μικροσκοπικού μεγέθους της εγχώριας αγοράς της χώρας, οι επιχειρήσεις αναγκαστικά άρχισαν να σκέφτονται σε παγκόσμια κλίμακα, λέει ο Taavet Hinrikus, ο πρώτος υπάλληλος της Skype και συνιδρυτής της TransferWise, μιας υπηρεσίας μεταφοράς χρημάτων peer-to-peer, το πελατολόγιο της οποίας έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το 2011 γράφτηκαν 14.000 νέες εταιρείες στην Εσθονία, 40% περισσότερες από το 2008. Οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας είναι τώρα υπεύθυνες για το 15% του ΑΕΠ της χώρας.

Πώς μπορούν άλλες χώρες, που δεν έχουν το μικρό μέγεθος της Εσθονίας και το καθαρό μητρώο της, να ακολουθήσουν το παράδειγμά της; «Κατά κάποιο τρόπο είναι ενοχλητικό να πω: Κάντε ό,τι κάναμε και εμείς» λέει ο κ. Ilves. Αλλά ισχυρίζεται ότι η επιτυχία της Εσθονίας δεν είναι τόσο πολύ η απαλλαγή από την απαρχαιωμένη τεχνολογία όσο η αποβολή του απαρχαιωμένου τρόπου σκέψης. Για παράδειγμα αν μεταφέρεις τη διαδικασία της συμπλήρωσης μιας αίτησης φορολογίας από το χαρτί σε έναν υπολογιστή δεν θα έχεις καλό αποτέλεσμα. Ενώ αν προετοιμάσεις την αίτηση έτσι ώστε ο φορολογούμενος να ελέγξει μόνο τα νούμερα θα έχεις επιτυχία. Η παιδεία είναι σημαντική. Τον περασμένο χρόνο, ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα συνεργασίας δημόσιου-ιδιωτικού τομέα που ονομάζεται ProgeTiiger (Προγραμματισμός του Τίγρη) για να διδάξει παιδιά πέντε ετών τα βασικά της κωδικοποίησης υπολογιστών. «Στη δεκαετία του '80 κάθε αγόρι στο λύκειο ήθελε να γίνει αστέρι της ροκ», λέει ο κ Hinrikus. «Τώρα όλοι στο λύκειο θέλουν να γίνουν επιχειρηματίες.»

Άρθρο από το περιοδικό Economist
Μετάφραση Γιάννης Κακουλλής

Από το περιοδικό του ΕΤΕΚ, τεύχος 191, σελίδα 12.

Modecsoft
AGC

  

Copyright © ETEK 2020 All Rights Reserved

Disclaimer