Νεα και Ανακοινωση
«Να υπηρετήσουμε το ευρωπαϊκό όραμα για βιώσιμη ανάπτυξη»
- Κάλεσμα για συνεργασία με στόχο την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι μηχανικοί, απηύθυνε από το βήμα της ΓΣ του European Council of Engineers Chambers (ECEC), ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντή
- Σοβαρά κοινωνικά ζητήματα όπως η στεγαστική κρίση, η ενεργειακή φτώχεια, η κλιματική αλλαγή κ.ά. συζητήθηκαν κατά την 28η Γενική Συνέλευση του ΕCEC, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο
Οι κοινές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες μηχανικοί, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και οι πιθανές συνεργασίες, ώστε οι προκλήσεις αυτές να μετατραπούν σε ευκαιρίες, τέθηκαν στο επίκεντρο της 28ης Γενικής Συνέλευσης του European Council of Engineers Chambers (ECEC), που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2025, στη Λευκωσία.
Στη Γενική Συνέλευση, συζητήθηκαν κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τον τομέα της μηχανικής επιστήμης, ενώ στο τραπέζι τέθηκαν και καίρια κοινωνικά ζητήματα.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν απόψεις και εισηγήσεις για το πώς οι μηχανικοί και τα Επιμελητήρια μπορούν με την εμπειρογνωμοσύνη και επιστημοσύνη των μελών τους να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων και στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Στο επίκεντρο τέθηκαν επίσης θέματα που απασχολούν τους επαγγελματίες μηχανικούς όπως η ποιότητα στις υπηρεσίες που παρέχουν, οι επαγγελματικές αμοιβές, η καινοτομία, η ψηφιοποίηση κ.ά. Εκτενής συζήτηση έγινε και γύρω από τα θέματα των δημόσιων συμβάσεων, της προσιτής στέγασης, του πράσινου σχεδιασμού καθώς και της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ του ECEC και του διεθνούς Οργανισμού ISHCCO (International Safety and Health Construction Coordinators Organization).
Με το κλείσιμο των εργασιών, ECEC και ISHCCO προχώρησαν σε υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας, επισφραγίζοντας τη δέσμευση τους για στενότερη συνεργασία, αμοιβαία υποστήριξη σε θέματα που ευθυγραμμίζονται με τους στόχους του κάθε οργανισμού καθώς και για καλλιέργεια και ενίσχυση της κουλτούρας πρόληψης για επαγγελματική ασφάλεια και υγεία στον τομέα των κατασκευών, για ανταλλαγή πληροφοριών και ευρημάτων, για συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και κατάρτισης κ.ά.
Κωνσταντίνος Κωνσταντή: «Δέσμευση για ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας»
Με το μήνυμα ότι «αυτή η συγκέντρωση αντιπροσωπεύει τη συλλογική δύναμη και το ενιαίο όραμα για τους επαγγελματίες μηχανικούς στην Ευρώπη», ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντή, άνοιξε τις εργασίες της 28ης Γενικής Συνέλευσης του ECEC στην Κύπρο.
Αναφέροντας ότι είναι τιμή για το Επιμελητήριο να αναλαμβάνει αυτή τη διοργάνωση, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στο ΕΤΕΚ και στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας πρωτίστως τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των μελών του ECEC.
Όπως υπογράμμισε, «οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως μηχανικοί είναι κοινές σε όλη την Ευρώπη και κοινές πρέπει να είναι και οι λύσεις ως προς την αντιμετώπισή τους». «Μέσα από τη συνεργασία μπορούμε να μετατρέψουμε τις προκλήσεις σε ευκαιρίες για την κοινωνία και να υπηρετήσουμε το ευρωπαϊκό όραμα για βιώσιμη ανάπτυξη και ποιότητα ζωής», σημείωσε. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι μηχανικοί είναι οι δημιουργοί των σύγχρονων θαυμάτων» και εξήγησε πως είναι μέσω της μηχανικής επιστήμης που μπορούμε να παρέχουμε για παράδειγμα καθαρό νερό, ασφαλείς υποδομές, ψηφιακά συστήματα και άλλα προς όφελος της κοινωνίας, και της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Σχολιάζοντας τη σημασία και στους στόχους της 28ης ΓΣ του ECEC, υπέδειξε ότι για το ΕΤΕΚ αυτή η συνάντηση αποτελεί μια ξεχωριστή ευκαιρία για ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας μεταξύ όλων των οργανισμών για επίτευξη της κοινής τους αποστολής για εξυπηρέτηση των αναγκών της σύγχρονης κοινωνίας. «Η συνεργασία μεταξύ των χωρών πρέπει να διευρυνθεί για περαιτέρω ανάδειξη της μηχανικής επιστήμης, για ενίσχυση των δεξιοτήτων των μηχανικών, για ευθυγράμμιση των αμοιβών με την ποιότητα και για τη διασφάλιση ότι οι δημόσιες συμβάσεις προάγουν την αριστεία», είπε.
Ακολούθως, αναφέρθηκε και σε άλλα κοινωνικά ζητήματα όπως η ενεργειακή φτώχεια, η κλιματική αλλαγή και το στεγαστικό τονίζοντας ότι το Επιμελητήριο τα αντιμετωπίζει όχι ως αφηρημένες πολιτικές έννοιες αλλά ως κοινωνικές ανάγκες για τις οποίες έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών, συμμετέχοντας στον δημόσιο διάλογο με στοχευμένα μέτρα που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ποιότητας και της ασφάλειας, προάγοντας τη βιωσιμότητα και την κοινωνική ευημερία.
Τονίζοντας τον σημαντικό ρόλο που καλούνται να επιτελέσουν οι μηχανικοί, ο κ. Κωνσταντή υπογράμμισε πως, «η αποστολή των μηχανικών ξεπερνά κατά πολύ τα επαγγελματικά όρια αφού το έργο τους αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας». Αναφέροντας ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και ο κόσμος γίνονται πιο περίπλοκες και αλληλένδετες, διαβεβαίωσε ότι το ΕΤΕΚ είναι πλήρως αφοσιωμένο στο να διασφαλίσει ότι οι μηχανικοί ηγούνται αυτών των μετασχηματισμών.
Καταλήγοντας είπε πως «αυτή η συνάντηση είναι μια ευκαιρία, ώστε να ευθυγραμμίσουμε τη στρατηγική κατεύθυνση του ECEC με τις πιεστικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις της εποχής μας» και επιβεβαίωσε τη δέσμευση του Επιμελητηρίου «για ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας, προώθηση της αριστείας στη μηχανική και ανάδειξη του ρόλου των μηχανικών ως ηγετών στη μετάβαση προς ένα βιώσιμο και ανθεκτικό μέλλον».
Χριστόδουλος Χατζηοδυσσέως: «Επιστημονική τεκμηρίωση στη λήψη αποφάσεων»
Το σημαντικό έργο που επιτελεί το ΕΤΕΚ και τις σημαντικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ως τεχνικός σύμβουλος του κράτους για αντιμετώπιση σειράς θεμάτων, παρουσίασε ο Διευθυντής του Επιμελητηρίου κ. Χριστόδουλος Χατζηοδυσσέως.
Παρουσιάζοντας τα σημαντικότερα ορόσημα στην ιστορία του ΕΤΕΚ το οποίο μετρά περισσότερα από 30 χρόνια παρουσίας, πρόσθεσε ότι σήμερα απασχολεί πέραν των 18.000 μελών από όλους τους κλάδους της μηχανικής.
Ακολούθως, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του ΕΤΕΚ σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, τα δημόσια έργα, την αδειοδότηση της ανάπτυξης, την συντήρηση/διαχείριση του κτηριακού αποθέματος, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, την ενίσχυση της θέσης των μηχανικών στην κοινωνία.
Ιδιαίτερα για τον τομέα των δημόσιων έργων ο κ. Χατζηοδυσσέως υπογράμμισε μια εκ των βασικών θέσεων του ΕΤΕΚ για εισαγωγή ποιοτικών κριτηρίων στις συμβάσεις ενώ τόνισε παράλληλα ότι υψηλή προτεραιότητα για το Επιμελητήριο είναι η ανάγκη για επιστημονική τεκμηρίωση στη λήψη αποφάσεων.
Οι στρατηγικές πρωτοβουλίες του ECEC
O Πρόεδρος του ECCE και Α’ Αντιπρόεδρος του ΕΤΕΚ κ. Πλάτωνας Στυλιανού στη δική του παρουσίαση τόνισε την αποστολή του ECEC για την προώθηση ενός βιώσιμου δομημένου περιβάλλοντος στην Ευρώπη. Ανέλυσε παράλληλα τις στρατηγικές πρωτοβουλίες του Συμβουλίου: το έργο «Civil Engineering Today: Mapping the Profession Across Europe», που χαρτογραφεί το επάγγελμα του μηχανικού στην Ευρώπη, και το πρόγραμμα AIDE (Artificial Intelligence for a Digital & Ethical Civil Engineering) για την υπεύθυνη ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στον κλάδο.
Επαγγελματική αναγνώριση του Συντονιστή Υγείας
Η Πρόεδρος του ISHCCO και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΤΕΚ κα Ευαγγελίτσα Τσουλόφτα, ανέδειξε τη σημασία της ασφάλειας και υγείας στον κατασκευαστικό τομέα ως θεμελιώδους παράγοντα βιωσιμότητας και κοινωνικής ευημερίας. Σημειώνοντας τους βασικούς στόχους του Οργανισμού, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην υποστήριξη των Συντονιστών Υγείας και Ασφάλειας στην Ευρώπη και πέραν αυτής.
Είπε ότι το ISHCCO στοχεύει στην επαγγελματική αναγνώριση και κατοχύρωση του ρόλου των Συντονιστών Υγείας και Ασφάλειας, στην ενίσχυση της συνεργασίας με θεσμούς και μηχανικούς και γενικότερα στην προώθηση μιας ασφαλούς και βιώσιμης κουλτούρας στις κατασκευές στην Ευρώπη.
Περιήγηση σε Μνημεία της UNESCO
Κατά την παραμονή τους στην Κύπρο, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την κυπριακή φιλοξενία και τη σημαντική πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.
Το ΕΤΕΚ διοργάνωσε προς τιμήν των φιλοξενούμενων του, εκδρομή στην περιοχή Τροόδους για επίσκεψη σε εκκλησίες και μνημεία που έχουν ενταχθεί στον κατάλογο της UNESCO και Gala Dinner, όπου είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν την πλούσια τοπική γαστρονομία.