Πραγματοποιήθηκε διεθνές συμπόσιο Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ: «Αναστήλωση και συντήρηση θρησκευτικών μνημείων και τόπων λατρείας»
Στην παρουσία των Υπουργών Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριου Δημητριάδη και Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή και του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλου Γ’, πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, το διεθνές συμπόσιο Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ με θέμα «Αναστήλωση και συντήρηση θρησκευτικών μνημείων και τόπων λατρείας».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 31 Αυγούστου 2016, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εξαρχίας Παναγίου Τάφου, στη Λευκωσία και σε αυτή κατάθεσαν τις επιστημονικές τους απόψεις ακαδημαϊκοί και ειδικοί από την Κύπρο και την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων η καθηγήτρια του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Δρ. Αντωνία Μοροπούλου, αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΤΕΕ) και πρόεδρος της Ελληνικής Πλατφόρμας για Έρευνα και Τεχνολογία στην Κατασκευή και η κ. Αθηνά Παπαδοπούλου, αρχιτέκτονας, μέλος της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά και τα Θρησκευτικά Μνημεία της Κύπρου.
Ο πρόεδρος του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ), Στέλιος Αχνιώτης, στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, σημείωσε ότι το ΤΕΕ και το ΕΤΕΚ, ως οι αρμόδιοι τεχνικοί σύμβουλοι της Πολιτείας στα θέματα της Ανάπτυξης μπορούν (και θα το πράξουν) να συμβάλουν αποφασιστικά στη χάραξη στρατηγικής για την ενίσχυση των δημιουργικών οικονομιών, με έμφαση στην έννοια της ταυτότητας και της αειφορίας, αλλά και στη λήψη αποφάσεων για πολιτικές και μέτρα που θα υλοποιούν αυτόν τον σχεδιασμό – λαμβάνοντας υπόψη την κρίσιμη διάσταση του πολιτισμού και τη δυναμική του σε θέματα μιας ανθρωποκεντρικής αναπτυξιακής διαδικασίας.
Το ΕΤΕΚ και το ΤΕΕ ήταν οι διοργανωτές της σημαντικής αυτής εκδήλωσης, η οποία εντάσσεται στις κοινές δράσεις που προβλέπονται στο Πρωτόκολλο Συνεργασίας που υπέγραψαν τα δύο Επιμελητήρια τον περασμένο Απρίλιο. Ήδη τον Ιούνιο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου, αναπτυξιακή ημερίδα για την ανεξάρτητη ανάπτυξη της νοτιανατολικής Μεσογείου. Κεντρικό στόχο της συνεργασίας αυτής αποτελεί η δημιουργία ενός συνεκτικού δικτύου συνεργασίας ανάμεσα στα τεχνικά επιμελητήρια της Νοτιοανατολικής Μεσογείου με όραμα την επίτευξη μιας εξωστρεφούς αναπτυξιακής πορείας μέσα από συνέργειες σε επιστημονικό, ερευνητικό και επιχειρηματικό επίπεδο, με αναφορά στις κοινές πολιτισμικές καταβολές και στον πλούτο της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το ΤΕΕ εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση από την αντιπρόεδρό του Δρα Αντωνία Μοροπούλου.
Οι παρουσιάσεις/τοποθετήσεις που έγιναν στην εκδήλωση
- «Η Ανάδειξη και Προστασία Θρησκευτικών Μνημείων και Τόπων Λατρείας, Μοχλός Ανάπτυξης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο», παρουσίαση Δρος Αντωνίας Μοροπούλου
- Ο Συμβολικός και Αναγνωριστικός Ρόλος της Αρχιτεκτονικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Καθηγητής Παναγιώτης Τουλιάτος - Πρόεδρος Τμήματος Αρχιτεκτονικής Πανεπιστημίου Frederick, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ.
- (1) Το έργο της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά και τα Θρησκευτικά Μνημεία της Κύπρου, Αθηνά Παπαδοπούλου, αρχιτέκτονας, μέλος της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά
- (2) Το έργο της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά και τα Θρησκευτικά Μνημεία της Κύπρου, Αθηνά Παπαδοπούλου, αρχιτέκτονας, μέλος της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά
- Σύγχρονες τάσεις στη συντήρηση και αποκατάσταση εκκλησιαστικών κτιρίων, Μαρία Φιλοκύπρου Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Αρχιτεκτονικής Πανεπιστήμιο Κύπρου.
- Διαχείριση πολιτιστικής κληρονομιάς, Χρύσανθος Πισσαρίδης, Αρχιτέκτονας – ΣυντηρητήςΠρόεδρος ICOMOS – Τμήμα Κύπρου
- Συνήθεις επεμβάσεις σε εκκλησιαστικά μνημεία, Παγκύπριος Οργανισμός Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς
Χαιρετισμοί