Δημοσίευση
Εισήγηση ΕΤΕΚ προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών σε σχέση με την επιβολή μειωμένου ΦΠΑ για απόκτηση πρώτης κατοικίας
Το ΕΤΕΚ κατέθεσε, στις 13 Φεβρουαρίου 2022, σημείωμα προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών σε σχέση με τη δεύτερη συνεδρία της Επιτροπής, στις 14 Φεβρουαρίου, για την επιβολή μειωμένου ΦΠΑ για απόκτηση πρώτης κατοικίας στο πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής. Το σημείωμα κατέληγε με τις εισηγήσεις του Επιμελητηρίου:
(α) Σε ότι αφορά τα μεγέθη να εισαχθεί ξεχωριστή κατηγορία και όριο για μονοκατοικία και για διαμέρισμα.
Σε ότι αφορά την μονοκατοικία να αξιοποιηθούν τα όρια που έθεσε η νομοθεσία του 2016 τα οποία θεωρούμε ότι τεκμηριώνονται με την παρούσα. Δηλαδή να υπόκεινται σε μειωμένο ΦΠΑ τα πρώτα 200 τ.μ. δομήσιμου εμβαδού εφόσον η κατοικία δεν υπερβαίνει τα 275 τ.μ. δομήσιμου εμβαδού.
Σε ότι αφορά τα διαμερίσματα η πρόταση είναι να υπόκεινται σε μειωμένο ΦΠΑ τα πρώτα 140 τ.μ. δομήσιμου εμβαδού εφόσον το διαμέρισμα δεν υπερβαίνει τα 200 τ.μ. δομήσιμου εμβαδού.
Σημειώνεται πως με βάση την ισχύουσα νομοθεσία «στις περιπτώσεις πολύτεκνων οικογενειών, το συνολικό εμβαδόν της κατοικίας επαυξάνεται τόσο στην περίπτωση ανέγερσης, όσο και στην περίπτωση παράδοσης κατοικίας/διαμερίσματος για κάθε επιπρόσθετο τέκνο πέραν των τριών τέκνων κατά δεκαπέντε (15) τετραγωνικά μέτρα».
(β) Να εισαχθεί κριτήριο που να αφορά το κόστος κατασκευής εφόσον πρόκειται για ανέγερση ή το κόστος αγοράς εάν πρόκειται για ετοιμοπαράδοτη κατοικία/διαμέρισμα.
Ειδικότερα να καθοριστεί πως μειωμένος ΦΠΑ θα επιβάλλεται μόνο για το κόστος κατασκευής το οποίο δεν υπερβαίνει τα 1.700 ευρώ ανά τ.μ. (δομήσιμου εμβαδού) για ανέγερση κατοικίας ή για την αξία αγοράς ετοιμοπαράδοτης κατοικίας που δεν υπερβαίνει τα 2.650 ευρώ ανά τ.μ. (δομήσιμου εμβαδού) (περιλαμβάνει και την αγορά της γης). Νοείται ότι για κόστος κατασκευής άνω των 1.700 ευρώ ανά τ.μ. ή αξία αγοράς άνω των 2.650 ευρώ ανά τ.μ. επιβάλλεται κανονικός συντελεστής ΦΠΑ. Με αυτό το τρόπο καθορίζεται έμμεσα μέγιστο ποσό οικονομικής ελάφρυνσης λόγω μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ.
Σημειώνεται πως η αξία κατασκευής και η αξία αγοράς θα πρέπει να συνδεθούν με ένα κατάλληλο ετήσιο στατιστικό δείκτη, π.χ. δείκτη τιμών παραγωγού για το κατασκευαστικό κόστος και δείκτη του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας καθώς και συναφών επαγγελματικών σωμάτων όπως ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων Κύπρου και το RICS Cyprus για τις αξίες αγοράς.
(γ) Εφόσον η κατοικία είναι εντός των πιο πάνω αναφερόμενων ορίων να υπόκεινται σε μειωμένο ΦΠΑ και οι εργασίες ανακαίνισης (δομοστατικής- ενεργειακής- αισθητικής) καθώς και εργασίες προσθηκομετατροπών και επεκτάσεων.
(δ) Να καθοριστούν μεταβατικές διατάξεις. Δηλαδή η τροποποίηση της νομοθεσίας να καθορίζει έναρξη εφαρμογής της σε 12 μήνες. Παράλληλα, να περιληφθεί πως όλοι όσοι έχουν υποβάλει αίτηση για πολεοδομική ή οικοδομική άδεια ή έχουν πολεοδομική άδεια κ.ο.κ. προγενέστερα της δημοσίευσης ή της ημερομηνίας έναρξης εφαρμογής να εφαρμόζεται το αμέσως προηγούμενο νομικό καθεστώς.
Ανεξάρτητα των πιο πάνω, λαμβάνοντας υπόψη τη δεινή κατάσταση που είναι σήμερα ο κλάδος των κατασκευών λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής βασικών οικοδομικών υλικών και το νέο πλήγμα που θα δεχθεί λόγω της αλλαγής του πλαισίου που αφορά την επιβολή ΦΠΑ για πρώτη κατοικία, η Πολιτεία θα πρέπει να λάβει μέτρα που να μειώσουν τις αρνητικές επιπτώσεις στον κλάδο. Συνοπτικά σημειώνουμε ότι αξίζει να μελετηθεί το φιλόδοξο σχέδιο φοροαπαλλαγής (φυσικών προσώπων) για δαπάνες ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής αναβάθμισης κατοικιών Superbonus 110% που πρόσφατα εφάρμοσε ο Μάριο Ντράγκι στην Ιταλία. Μια σύνοψη του σχεδίου μπορείτε να βρείτε στον πιο κάτω σύνδεσμο: https://n26.com/en-it/blog/110-ecobonus-for-your-home-renovations