Δημοσίευση

Ανακοίνωση ICOMOS Κύπρου: Ανησυχία για προτεινόμενη ανάπτυξη στην περιοχή Αγιοβούνι στην Πέγεια

Η Κυπριακή Επιτροπή του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Χώρων (ICOMOS), που αποτελεί μέλος του Διεθνούς Οργανισμού είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ασχολείται με τη μελέτη, προστασία, προβολή αναβίωση και διατήρηση των μνημείων και τοπίων.

Η επιτροπή εκφράζει τη μεγάλη ανησυχία της για την προτεινόμενη ανάπτυξη στην περιοχή Αγιοβούνι στο Δήμο Πέγειας, της οποίας οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για το φυσικό περιβάλλον. Η περιοχή της προτεινόμενης ανάπτυξης, το Αγιοβούνι, αποτελεί σημαντικό δείγμα φυσικού κάλλους με κύρια χαρακτηριστικά τη θαμνώδη βλάστηση, τα εξαιρετικά γεωμορφώματα και ένα χαρακτηριστικό φυσικό παρθένο ανάγλυφο και μοναδική θέα.

Υπογραμμίζεται ότι 95%της περιοχής εμπίπτει πολεοδομικά σε Ζώνη Προστασίας Ζ3 – πολεοδομικό καθεστώς - περιοχή εξαιρετικής φυσικής καλλονής και 5% εμπίπτει σε περιοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000-Χερσόνησος Ακάμα. πολεοδομικό καθεστώς Δα1- ΠΦ, Ακτή και Περιοχή Προστασίας της Φύσης.

Η μορφολογία της άμεσης περιοχής μελέτης, χαρακτηρίζεται από έντονες εναλλαγές στο ανάγλυφο, με το υψόμετρο της περιοχής να κυμαίνεται μεταξύ 283μ έως 478μ από το επίπεδο της θάλασσας που το καθιστούν μοναδικό. Αξιοσημείωτο είναι ότι το υπέδαφος δεν κρίνεται κατάλληλο για θεμελιώσεις κτιρίων λόγω πιθανότητας κατολισθήσεων, ενώ η περιοχή της Πέγειας μαστίζεται από πλημμύρες σε περιόδους βροχοπτώσεων λόγω του ανεπαρκούς δικτύου απορροής όμβριων υδάτων.

Η προτεινόμενη οικοδομική ανάπτυξη εμπίπτει και συνάδει με μεγάλη δυσκολία με τα προβλεπόμενα στο Κεφάλαιο 9.6 της Δήλωσης Πολιτικής που αφορά Ενοποιημένη Ανάπτυξη Μεγάλων και Σύνθετων Χρήσεων αφού οι σύνθετες χρήσεις δεν είναι και τόσο εμφανείς και πειστικές, ενώ προέχει η πληθώρα προφανώς τουριστικών καταλυμάτων, όπως 129 επαύλεων, 145 διαμερισμάτων, ένα κέντρο αποκατάστασης 130 κλινών, εμπορικό κέντρο με καταστήματα, καφετέριες, εστιατόρια, κλπ ολόκληρο χωριό!.
Ενώ η πιο πάνω Πρόνοια της Δήλωσης Πολιτικής από μόνη της επιτείνει το ξεχείλωμα των οικισμών και πόλεων, και απειλεί το περιβάλλον και το τοπίο, ειδικά όταν οικοδομικές αναπτύξεις γίνονται σε περιοχές που συνορεύουν με ζώνες ανάπτυξης οικισμών και με ζώνες Προστασίας της Φύσης όπως η συγκεκριμένη η οποία πέραν των πιο πάνω δεν παρουσιάζει και τόσο «σύνθετες χρήσεις» αποτελεί από μόνη της ένα χωριό. Τέτοιες περιοχές πρέπει να χαρακτηρίζονται μεταβατικές και, εάν είναι δυνατόν να παραμένουν στη φυσική τους κατάσταση ή έστω να επιτρέπονται πολύ περιορισμένης έκτασης επεμβάσεις.

Το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και χώρων της Κύπρου επισημαίνει ότι η πιο πάνω ανάπτυξη θα είναι καταστροφική για το τοπίο, το περιβάλλον, την τοπική οικονομία και τον άνθρωπο όχι μόνο του σήμερα αλλά και του αύριο και αυτό γιατί:

1. Επηρεάζονται αρνητικά οι γειτονικές περιοχές και ιδιαίτερα της ΝATURA 2000.
2. Είναι φανερός ο κίνδυνος για ολοκληρωτική σχεδόν περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή της προτεινομένης ανάπτυξης.
3. Προκαλούνται αλυσιδωτές αρνητικές πολεοδομικές παράμετροι όπως καταστροφή ειδυλλιακού τοπίου, κτίσιμο σε κορυφή λόφου, στέρηση μοναδικής θέας από το κοινό και άλλοι κοινωνικοί παράμετροι.

Λαμβανομένων υπόψη των πιο πάνω καλούμε τους ιθύνοντες αλλά και τους πολίτες αυτού του τόπου, να αντιληφθούν το μέγεθος της καταστροφής στο τοπίο, στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής που θα επιφέρει η συγκεκριμένη ανάπτυξη, προτού να είναι αργά.


Δ.Σ ICOMOS (Τμ. Κύπρου)