Δημοσίευση
Ενδιαφέροντα θέματα στο περιοδικό Σεπτεμβρίου ΕΤΕΚ

Πλούσιο περιεχόμενο και ενδιαφέρουσα θεματολογία περιλαμβάνει το περιοδικό Σεπτεμβρίου #291 του ΕΤΕΚ.
«Για τον χαλκό, το χρυσάφι, το μαγγάνιο και σπάνιες γαίες, υπάρχουν δυνατότητες για έρευνα στην Κύπρο, σε μεγάλα όμως ανεξερεύνητα έως τώρα βάθη και όχι μόνο σε επιφανειακά κοιτάσματα ή εξορυκτικά απόβλητα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο της συντακτικής επιτροπής, υπό τον τίτλο: «Κρίσιμες πρώτες ύλες από ορυκτούς πόρους, μια νέα πρόκληση για την Κύπρο», το οποίο υπογράφει η Γεωλόγος Μηχανικός, Δρ. Ζωμενία Ζωμενή.
Στο τεύχος #291 περιλαμβάνονται αξιοσημείωτα άρθρα / αναλύσεις τα οποία καταπιάνονται με φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τους κλάδους δραστηριοποίησης του ΕΤΕΚ αλλά και την κοινωνία ευρύτερα, όπως η ασφάλεια επισκεπτών σε χώρους αναψυχής, το νομοθετικό πλαίσιο για τις εγκαταστάσεις υγρών πετρελαιοειδών, η αλυσίδα παραγωγής δημόσιων κατασκευαστικών έργων (κριτική ανάλυση).
Φιλοξενούνται επίσης και άλλα ενδιαφέροντα θέματα όπως:
- Η πρόταση ΕΤΕΚ για σύσταση Επιτροπής για θέματα αδειοδοτήσεων
- Η συνάντηση αντιπροσωπείας του Επιμελητηρίου με τον Υπουργό Μεταφορών για τη βέλτιστη διαχείριση των κρατικών κτηρίων
- To περί Περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας (Εκχώρηση Εξουσιών) Διάταγμα του 2024 και Καταβολή Τελών για Άδεια Οικοδομής. Σύμφωνα με το ΕΤΕΚ οι αποφάσεις για μεγάλες ή αμφιλεγόμενες αναπτύξεις πρέπει να λαμβάνονται από το ΔΣ του οικείου ΕΟΑ και τα τέλη αδειών να καταλήγουν στους Οργανισμούς.
- Οι προτάσεις ΕΤΕΚ για το Σχέδιο παροχής πολεοδομικών κινήτρων για την κατεδάφιση παλαιών και επικίνδυνων οικοδομών
- Η εφαρμογή των Περί Αποβλήτων Κανονισμών 2023 (Διαχείριση από Κατασκευές και Κατεδαφίσεις). Μελετητές και Επιβλέποντες Μηχανικοί Έργων επωμίζονται ευθύνες που είναι δυσανάλογες των καθηκόντων τους, αναφέρει το ΕΤΕΚ σε επιστολή του στον διευθυντής του Κυπριακού Οργανισμού Διαχείρισης Αποβλήτων.